kutyafajták1_3

A különböző kutyafajták nevelési eltérése

Ezt kell tudnod a kutyafajtákról, még mielőtt választanál

Az ember számos kutyafajtákat felfedezett már. Ezek közül néhány egészen hasonló, más pedig inkább hasonlít egy macskára vagy egy lóra, mint a klasszikus kutyaképre az ember fejében. Ebből a szempontból az egyik legsokoldalúbb fajta háziállat. Nézzük csak meg: míg egyik macskát aligha tudunk a másik fajtától megkülönböztetni, addig az ebek esetében éppen az ellenkezőjét mondhatjuk el ennek. Melyik tehát számunkra a legjobb döntés? Most az ehhez vezető úthoz szeretnék egy kis segítséget adni elméletben és gyakorlatban is.

A különböző kutyafajtákkal szembeni igényeink

Amikor az ember háziállatot tervez, elsősorban a saját igényeit szeretné kielégíteni. Házőrzés, egy kedves játszótárs a gyerekek mellé, vagy esetleg csak egyszerűen magányos az ember. Hogyha tisztába jöttünk azzal, hogy pontosan miért is szeretnénk a kutyafajták közül választani egyet az otthonunkba, rögtön könnyebb lesz a döntés. Ha például a gyerekek mellé szeretnénk egy játszótársat, akkor egy játékosabb, élénkebb kutyára lesz szükség, aki ráadásul megfontolt olyan értelemben, hogy nem szabad túlzásba vinnie az izgágább játékot és letepernie a gazdikat. Ebből már tudunk következtetni a magasságára is, amely az egyik kulcskérdés a kutyafajták közüli választás során. Hogyha biztonságosabb terepet szeretnénk, akkor talán egy kisebb testű fajta, egy beagle vagy kisebb spániel lehet jó szolgálatunkra számos másik fajta mellett, míg ha egy mackósabb kutyát szeretnénk, aki nem csak társa, de védelmezője a gyerekeinknek, akkor egy Golden Retriever például remek döntés lehet.

kutyafajták1_1

Ha a saját magányosságunkra keresünk állatot, elsősorban olyan kisebb vagy közepes testű kutyafajták kerülhetnek szóba, amelyek okosak és meg tudják tanulni a házirendet a lakáson belül is. Pótgyerekek, barátok, védelmezők lehetnek egy személyben, olyan ebek, amelyek mellett alhatunk, akikkel összebújva tudunk tévét nézni és akár még trükkök megtanulására is képesek. Akár kutyaversenyzés céljából is fogathatunk örökbe kutyákat. Nem csak a legjobb barátaink lehetnek, de foglalkozhatunk velük professzionális szinten is.

Hogyha bővebb leírásokat szeretnénk látni az egyes fajtákról, itt tudunk részletesebben is tájékozódni: https://www.pet4you.hu/kutya/fajtak.

A kutyafajták igényei

Általában a két elvárás egyezik. Hogyha nekünk igényeink vannak, akkor olyan kutyafajták közül választunk, amelyek ezt ki tudják elégíteni. Hogyha pedig erre képesek, akkor mi is megfelelünk az ő elvárásaiknak. Persze fontos azt megemlíteni, hogy a kutyáknak, és általában a háziállatoknak vannak általános igényeik is. A kutyák persze nem kivételek, tudnunk kell őket megfelelően nevelni, etetni, biztosítani kell számukra a megfelelő környezetet télen és nyáron is. Figyelnünk kell arra, hogy mely fajták igényelnek szőrvágást, körömvágást, fogszuvasodás elleni rendszeres kezelést. Általában a legtöbbet szinte saját gyermekünkként kell gondoznunk, rendszeresen elvinni őt az állatorvoshoz, játszani vele és persze elhalmozni szeretettel.

A gondoskodáshoz a megfelelő kutyatáp kiválasztása is fontos tényező lesz a későbbiekben. A kutyák általában rendelkeznek bizonyos betegségre való hajlammal. Ez lehet allergia egyszerűen, érzékenység, porckopás, csontritkulás vagy valamilyen emésztőszervrendszeri megbetegedés. A táplálás során az alapvető betegségeket tudjuk enyhíteni, illetve a betegségekre való hajlamok megelőzésére is fel tudunk így készülni. Nem csak a táp fontos, bár az is kritikus kérdés lehet a kutyafajták életminőségének meghatározásában, hanem a különböző táplálékkiegészítők is fontos szerepet játszanak. Ez utóbbiakat akár jutalomfalatként is adagolhatjuk a kutyánk számára. Ilyen fontos lépésekkel biztosítjuk számukra a megfelelő fejlődést és a hosszú, minőségi, betegségektől mentes életet.

kutyafajták1_2

Szükségük lesz persze számos fizikai kiegészítőre is. Ha benti kutyáról van szó, akkor egy ágyat kell számukra biztosítani, kinti kutyák esetében pedig a kutyaház kiválasztása nem lesz egyszerű feladat. Etető és itatótálra is lesz szükségünk. A kutyák imádnak játszani, így idővel valószínűleg egy egész doboz játéka lesz a kedvencünknek, azonban használhatjuk ezt arra is, hogy még az örökbefogadás előtt meglepjük a kutyánkat ezzel a kis figyelmességgel. Találhatunk számukra különleges játékokat is, amelyek jutalomfalat adagoló funkcióval is rendelkeznek. Fontos, hogy ezeket a biztonsági előírásokon átment játékokat adjuk számukra, hiszen a bottal dobálásról a parkban már régen tudjuk, hogy csak veszélyezteti a kutya testi épségét, a faágak könnyen megvághatják a szájukat, apró darabok kerülhetnek a fogaik közé, ami semmiképpen nem tesz jót számukra.

A kutyafajták megtalálása

Sok kutyafajták közül lehet válogatni menhelyeken is. Azt tudom tanácsolni, hogy inkább fogadjunk örökbe, mint hogy tenyésztőtől vásároljunk. Így életet menthetünk és egy egész életen át hálás kutya lesz a társaságunkra. Az igények meghatározása során bizonyára egyébként is rájön az ember, hogy a leírás nem csak egyetlen kutyafajtára illik, hanem többfajta eb is képbe kerülhet, ezek között tudunk tehát válogatni.