Adták a fotóstúdió bérlés mellé. Mégis mit kezdjek én ezzel?

Fotóstúdió bérlés akkor és most

Sajnos nem a cicát. A cica az enyém, és elkísért minket múlthéten egy kézműves termékfotózásra. A termékfotózások általában stúdióban történnek, mert művi körülmények között a legegyszerűbb olyan fényképeket készíteni, amelyeket később könnyű manipulálni. Például a homogén háttér hihetetlenül nagy segítség, mikor tudod, hogy a következő kör arról fog szólni, hogy kivágd a háttereket a képekről. Ahogy nagyban rendeztük be a terepet, eszembe jutottak azok az idők, amikor még nem volt tapasztalatom a fotóstúdió bérlés terén. Fogalmam se volt róla, hogy a felszerelés, amit a stúdió biztosított, mi fán terem. Egyem meg? Üljek rá? Mire való a piros gomb? Egy profin felszerelt stúdió ugyanis sok-sok meglepetést tartogat a kezdő fényképészek számára.

Fotóstúdió bérlés: mire való a fekete-fehér esőernyő? És a másik fekete-fehér esernyő?

A fotóstúdió bérlés során számtalan eszközzel ismerkedhetünk meg és jóformán senki sem szól minket meg érte. Olyan fénytechnikai és felszerelési eszköztár tárul elénk a profi stúdió fala között, amelyet a Mikulástól kívánunk. De tényleg! Bárcsak lenne arra lehetőségem, hogy saját műtermet rendezzek be. Sajnos azonban ez egyelőre csak vágyálom. Marad a jó öreg, jól bevált fotóstúdió bérlés. Meg a meglepetés csomagok.

Az első, amivel mindenki találkozik a fotóstúdió bérlés során, vélhetőleg egy úgynevezett softbox. Egészségemre! Mondhatjátok páran. Hogy őszinte legyek, én máig esernyőként hivatkozok rá, és sokáig nem ismertem a hivatalos nevét. Azt tudtam, mire való, hogyan használjam és ennyi elég is volt nekem. Tehát: softbox. A softbox egy kívül fekete, belül fehér/ezüst vászonernyő-szerű-dolog. Arra való, hogy a módosítsa, szórja a fényt, ezáltal a képek sokkal kellemesebbnek, lágyabbnak hatnak majd. Ezzel az eszközzel remekül imitálható a természetes fény. Számos alakja lehet egy softboxnak, a téglalap alakútól a nyolcszögűn át, a négyzetig, vagy egy hosszú csíkalakú fényig. Az állványhoz egy beépített fényforrás is tartozik. Ezzel együtt teszik a csodát.

A hivatalos esernyő egyébként nem a softbox, hanem a stúdió ernyő. Ez jobban hasonlít egy esernyőre, de én csak később találkoztam vele, ezért kicsit összezavarodtak a fogalmak. A funkciója és működése elve egyébként ugyanaz, mint az előzőnél. A megvilágító ernyő másfajta fényt képes előállítani. Az ernyő egy ívelt alakú forma, ami képes visszaverni a stúdió világítás fényét. És ezért a fény egy sugárba koncentrálódik. Ez pedig megkönnyíti annak az irányítását, és elhelyezését fotóstúdió bérlés során. Vagyis az ernyő irányítottabb fényt hoz létre, ami élesebb, határozottabb árnyékokkal jár. Parabolának is hívják néhányan.

A világítás fő elemei a reflektorok. Ezeket valószínűleg nem kell körül írnom. Éles, irányított fények, amelyeket ügyesen kell befolyásolni (pl. softboxszal) ahhoz, hogy a kellő hatást elérjük. Többféle színhőmérsékletet tudnak. Nagyon izgalmas portrékat lehet készíteni fotóstúdió bérlés alatt egy hidegfényű reflektor és egy meleg fényű ernyő kombinálásával.

Fotóstúdió bérlés: itt vannak csillogó tányérok is

És azok a kedvenceim! De minden valamirevaló fotós kedvencei is. Ezek az úgynevezett derítőlapok. Több száz méretben és színben kaphatóak. Az a dolguk, hogy visszatükrözzék a fényt. A derítőlap valamilyen fényvisszaverő anyag, amit egy körre feszítenek ki. Ha a fotóalany gyenge fényben, árnyékban, vagy nappal háttal áll, akkor jönnek a derítőlapok és minden expozíció problémát megoldanak. Az arc, vagy a tárgy tisztán kivehető marad, mert a lapok segítségével a megfelelő helyre irányítjuk a fényt. Ezek nélkül csak fekete sziluettet látnánk ilyen esetekben. De még valamire nagyok jók. Mégpedig a fény színének manipulálására. Természetes hatású marad a kép, nincs szükség neoncsövekre. Bármilyen elemet ki tudunk emelni ezekkel a trükkökkel. És ezek minden fotóstúdió bérlés velejárói. De azért kérdezzünk rá! Kár lenne, ha utólag derülne ki, hogy nem a csomag része. Szerencsére a G3 fotóstúdió bérlés esetén ez nem probléma.

Fotóstúdió bérlés: zöld, kék, csillámpóni színű

Az az izgalmas a fotózásban, hogy mindenre van valami trükk, jól bevált praktika, amelyeket a fotóstúdió bérlés alatt szabadon ki is próbálhatunk. A terem a mienk arra az időre. Természetesen vigyázzunk a felszerelésre! Ez igaz azokra a homogén zöld, kék, fehér, fekete hátterekre is, amelyekkel a legtöbbet dolgozunk. De vannak itt más színű és mintázatú darabok is, ha jobban érdekel minket a divatfotózás, mint a termékfotózás. Nincs miért elkeseredni. A homogén hátterek előnye, hogy könnyedén eltüntethetőek vagy módosíthatóak képszerkesztő szoftver segítségével. Ezzel szemben egy mintás, textúrált háttér végleges megoldás. Ahogy sikerül, olyan lesz. Hacsak nem szeretünk órákig szenvedni a monitor előtt. A hátterek színe visszaverődik a fotózás alanyára, ezt érdemes a munka megkezdése előtt fontolóra venni. A zöld háttér bármennyire is a legjobb, nagyon bosszantó, amikor a modell göndör hajszálai között ott dereng az az egyébként hihetetlenül ronda szín.