Az ember boldogság forrása, avagy a hűséges kutyák

A kutyák, mint az ember legjobb barátja

Miután én nem feltétlen vagyok állatbarát számomra mindig klisészerűnek tűnt az, hogy a kutya az ember legjobb barátja. El sem tudtam képzelni azt, hogy ezt valaki tényleg komolyan gondolja. Mindig rejtély volt, hogy az idős hölgyek, hogyan tudnak úgy szeretni egy kiskutyát, mintha csak a gyerekük volna, vagy a gyerekek hogyan ragaszkodhatnak úgy egy kutyushoz akár a testvérükhöz. E a jelenség mind egészen addig nem fért a fejembe, amíg nem tanácsolták az unokatestvéremnek, hogy szerezzen a depressziója kezelésének az érdekében szerezzen be a terápiás kutyák fajtájából egy neki tetsző kutyust. A magam meglehetősen realista hozzáállásával el sem tudtam képzelni, hogy ez mégis hogy a viharba tudna segíteni az ő idegrendszeri problémáján. Mégis egyfajta kíváncsisággal próbáltam kompetenciáimhoz mérve a lehető leginkább figyelemmel kísérni a folyamatot.

A kutya önzetlen szeretete

Az eredménynek pedig magam sem hittem, ugyanis egészen elképesztő módon valóban hatott a terápiás kutyus. Az addig tényleg kórosan depressziós unokatestvéremnek újra vissza jött az életkedve, teljesen megszerette a kutyust, olyan lelkesedéssel beszélt róla folyamatosan, hogy öröm volt hallgatni a boldogságát. Sosem gondoltam volna józanésszel, hogy egy ilyen súlyos problémát képesek kezelni kutyák, pedig valóban képesek. Annyi önzetlen szeretetet és boldogságot adnak, hogy egészen más dimenzióba emelik a magányos emberek számára a kötődés fogalmát. Az unokatestvérem a rossz berögzültségek és tapasztalatok miatt képtelen volt bármiféle kötődésre vagy szeretet kifejezésre, így érthető módon nem igazán voltak barátai, bizalmasai ebből fakadóan pedig komoly depressziója származott. A probléma spirált valójában csak egy olyan helyzet tudta megszüntetni, ahol megtanul ő is feltétlenül bízni és szeretetet adni. Márpedig micsoda jobb tanuló alany erre a feladatra, mint a világ legönzetlenebb állatai a kutyák. Ebben az ember kontra kutya barátságban megtanulta, hogy lehet úgyis bizalmat adni, hogy az nem sérül, sőt kamatozik is. Miután a kutyák a leghűségesebb háziállatok végre érezhette azt, hogy valaki úgy igazán ragaszkodik hozzá és önzetlenül, önmagáért szereti. Így sokat oldódtak a személyiségében levő gátak és egyre inkább képes volt maga körül minőségi, bizalomra épülő kapcsolatokat kialakítani. A legnagyobb csoda pedig az volt, hogy azáltal, hogy a benne levő falakat lerombolódtak egyre inkább kedvelt személyiség lett és ezáltal egyre jobban kezdett eltűnni az egyébként súlyos depressziója, míg végül teljesen a múlté nem lett.

Úgy gondolom minden hasonló problémával küszködő fiatal számára érdemes lehet megfontolni ezt az opciót, hiszen ténylegesen hatalmas változásokat tud előidézni az emberben, mivel a kutyák az egyik legnagyobb boldogság források. Érdemes az adott linken https://www.pet4you.hu/kutya/fajtak az adott kutyafajtáknak, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kutyust

A terápiás kutyák segítsége

Mint ahogyan a fentiekben említve a személyes környezetemben változással illusztráltam a terápiás kutyák fantasztikus eredményét, egy kicsit a példától elrugaszkodva is szeretnék az adott rendkívül fontos témáról beszélni. Véleményem szerint nem mindig célra vezető egy hangulatingadozásokkal, vagy depresszióval küzdő páciensnek gyógyszereket felírni, hiszen könnyen pont az ellenkező hatást érjük el vele, mint amit szeretnék, ugyanis sok esetben a betegek rászoknak az antidepresszáns gyógyszerekre és csupán még nagyobb kárt okoznak magunknak, mint ami az eddigiekben elő állt. Éppen ezért véleményem szerint sokkalta célravezetőben egy olyasfajta alternatív gyógymód, mint például a terápiás kutyák segítségének az igénybe vétele.  A kutyák megérzik, ha a gazdijuk szomorú esetleg beteg és ebben az esetben azonnali segítséget és támogatást nyújtanak, ugyanis rendkívül intelligensek és együtt érzőek. Az állatterápia számos pozitív változást elősegíthet, úgy, mint ahogyan a példában is említettem a szociális készségek javulását. Képesek az adott személy önbecsülésének növelésére, valamint a szorongás és magányérzet csökkentésére is. Bár nyilván tudományosan illetve statisztikailag nehéz számszerűsíteni a kutyaterápia előnyeit, de úgy gondolom nem kérdéses, hogy az emberek és állatok közötti mágikus kölcsönhatás létezik és sokszor lélek gyógyító hatással bír. A kutyák feltétel nélküli szeretetet és határtalan türelmet nyújtanak gazdáiknak, melyekre egyetlen ember sem képes. A kutya szeretete határtalan, mi lehetne hát jobb alternatíva a betegségek kezelésére?

Véleményem szerint mindenképpen érdemes egy esélyt adni ennek a lehetőségnek, hiszen a kutyák még akkor is, amikor éppen semmi problémánk nincs, gyönyörű pillanatokat tudnak okozni a puszta létükkel is. Akkor mennyivel inkább tudnak segíteni egy olyan emberen, akinek tényleg csak arra van szüksége, hogy szeretve legyen.