Koronavírus teszt: melyik mire való?

Koronavírus teszt: mivel kell szembe néznünk?

2019-20-as időszakra rányomta bélyegét az új típusú korona vírus járvány. Ilyen egészségügyi helyzetre majd száz éve – a spanyolnátha óta – nem volt példa, és erre a világ egyik országa sem volt kellően felkészülve. Nem csoda hát, hogy a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet, hivatalosan pandémiává nyilvánította a jelenlegi helyzetet. Rengeteg tévhit, urban legend terjed a vírusról. Egyesen a létezését is tagadják. Azonban egyik állítás sem változtat azon a helyzeten, hogy az országok egészségügyileg nem bírják ezt a terhelést. Az, hogy ez a helyzet megváltozzon, nekünk kell fegyelmezetten viselkednünk. Ezt egyrészt koronavírus teszt segítségével tehetjük.

A jelenleg problémát okozó koronavírus a SARS-CoV-2 a koronavírusok családjába sorolható és súlyos, akut légzőszervi problémákat okoz, amelyeknek kimenetele halálos is lehet. A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tehát köhögés, tüsszentés a fertőzött emberekkel való kontaktba kerülés útján. A WHO hivatalosan COVID-19-nek nevezte el a betegséget. A megfelelő maszk viselés mellett nagyon fontos a lakosság tesztelése, ez azonban javarészt csak önerőből történhet. Sajnos a tesztek ára hazánkban nem a legkedvezőbb, ennek ellenére mindenkinek azt javasolják, hogy lehetőség szerint menjen el, és teszteltesse magát. Így egyrészt kiszűrhető a tovább fertőzés lehetőség, másrészt ellenanyag donornak is jelentkezhet az, aki már átesett a betegségen, s ezzel életeket menthet.

A tesztelés történhet a vírus RNS kimutatásával, a vírus-specifikus antigének kimutatásával vagy az antitestek kimutatásával.

Koronavírus teszt: milyen típusú gyorstesztek vannak?

Koronavírus tesztből több fajta is létezik, amelyek eltérő érzékenységűek. A legspecifikusabb és a legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus igazolására, mivel annak örökítőanyagát mutatja ki. Ennek a koronavírus tesztnek a mintát a felső légútból veszik. Az orrból és a garatból. Tenyésztés után 95%-os pontossággal hoz eredményt, így jelenleg a fertőzőképesség megállapítására jelenleg ez a legjobb és leggyorsabb módszer. Mivel azonban ez a teszt a legnépszerűbb is, hosszabb várakozási időre kell számítani a mintavételhez és eredményhez. Ehhez a folyamathoz speciális mintavételi eszköz és szaktudás szükséget, s ezekből a képzett és gyakorlott emberekből a szükségesnél kevesebb van. Ha nem megfelelően történik a mintavétel, az álnegatív eredményt produkálhat.

A rapid antigén koronavírus teszt is magas pontosságú, de a PCR teszthez képest alacsonyabb az érzékenysége. Ennek köszönhetően az ára is kedvezőbb.  A mintát szintén a légútból veszik, s a vírus S-proteinjét vizsgálja. Az alacsonyabb érzékenység miatt a negatív végeredmény nem zárja ki azt, hogy az egyén nem fertőzött, így mindenképp meg kell erősíteni RT-PCR vizsgálattal. Az eredmény, akár már 15 perc alatt megvan, így gyors döntéshozatal szükségessége esetén ez az egyik legjobb módszer. Az eredmény leolvasásához speciális leolvasóeszköz szükséges, így azt nem kell szemmel értékelni. A kiértékelés ennek ellenére mindig professzionális laboratóriumba történik, és szakképzett ember szükséges hozzá. Mivel kevésbé érzékeny, mint a PCD koronavírus teszt, így elsősorban olyan helyen alkalmazható, ahol a pozitív eredmények száma várhatóan magas lesz. Viszont, ha túl korán, a betegség korai szakaszában történik a mintavétel, születhet negatív eredmény. Ez amiatt van, hogy a RNS-hez képest a vírusfehérjék később válnak kimutathatóvá a légutakban.

Koronavírus teszt: milyen típusú egyéb tesztek vannak?

A szerológiai teszteknek két nagy csoportja ismert. Az egyik a rapid antitest teszt, a másik az automatizált antitest teszt. Ezek a tesztek a vérben található antitestek meglétét mutatják ki, a teszt gyorsaságától függően más-más antitesteket. Az érzékenysége azonban kétséges ezeknek a teszteknek, illetve az igazolhatóságuk kétségessége miatt nem számítanak hivatalosan elfogadhatónak. Ennek ellenére ez a koronavírus teszt alkalmas arra, hogy megtudjuk átestünk-e már a víruson. Pozitív eredmény esetén érdemes a PCR teszt elvégeztetése is, hogy arra is fény derüljön, megtalálható-e még a szervezetünkben a kórokozó.

coronavirus covid-2019 Girl in mask fear

Koronavírus teszt: hogyan kaphatunk biztos eredmény?

 Kombinált teszteléssel szinte tűpontosságra megállapítható, jelenleg hordozzuk-e a vírust magunkban. Ez annyit jelent, hogy a szerológiai tesztek PCR-vizsgálattal kombinálva majdnem 100%-os pontossággal hoznak eredmény, illetve a kombinált teszteléssel az is megmondható, átesett-e már az illető a fertőzöttségen, valamint az is, fertőzőképes állapotban van-e. Hivatalosan elfogadott teszt a PCR-teszt. Ez azonban a legdrágább megoldás. Viszont, ha az antigén tesztünk pozitív eredményt hoz, biztosat csak további tesztelés után tudhatunk, amely több kiadással és időráfordítással jár. Az immunitás csakis antigénes teszteléssel állapítható meg.