Lámpa divat 2020

Milyen lámpa legyen a nyerő?

Álló, mennyezeti, függő, asztali, fali lámpa vagy klasszikus csillár. Bármelyik is tetszik nekünk a legjobban, ne akarjunk elhamarkodottan dönteni. Nézzünk körbe a piacon, merítsünk inspirációt az aktuális divatból, legyünk bátrak, mert megéri. Otthonunk harmóniáját a minőségi lámpák és fényforrások egysége koronázza meg. Ahogy a lakásunk hangulatára, úgy a közérzetünkre is nagy hatással vannak, ezért ne csak az esztétikát, de az egyéni igényeinket is vegyük figyelembe.

A matt lámpa

A matt kivitelezésű lámpaburák kimondottan népszerűek az utóbbi években, köszönhetően annak, hogy remekül mutatnak mindenféle falszín és lakberendezési stílus mellett. Egy-egy darabbal könnyedén feldobhatjuk a nappalit, konyhát, még akkor is, ha a berendezéssel alapvetően az egyszerűségre törekszünk. Kimondottan elegáns választás egy matt fekete lámpa. Rendkívül frappáns, ha minden más felületünk fényes. Bátran játszadozhatunk ezzel, hiszen a kettő remek kontrasztot alkot. Ha bátrabbak vagyunk, akkor válaszunk fémes színeket. Az elmúlt néhány évben reneszánszát éli a rózsaarany és a réz különböző árnyalatai is. Ezeket matt változatban is megtalálhatjuk az áruházak polcain.

A túlméretezett lámpa

A túlméretezett lámpaburák meghökkentő, látványos elemei lehetnek a lakásnak. Automatikusan vonzzák a tekintetet. Ha csak egy hangsúlyos eleme van a helyiségnek, akkor az legyen a lámpánk. A fény nagyon fontos részlete a lakásnak. Egy nagy lámpa nem csak mutatós, de rendkívül praktikus is. A közel óriás méretű fényforrásunk mellé szükségtelen egyéb darab. Ráadásul nagyon mutatós verziókkal találkozhatunk a piacon. Ezek a lámpák jellemzően a fal síkjához igazodnak, nem lógnak be a térbe. Inkább a modern lakásokhoz illenek. Találunk közöttük textil lámpákat is, ha igazán különlegesre vágyunk.

A mix&match lámpa

A mix & match azt jelenti, hogy a különböző formák és stílusok formailag egyszerre jellemzik a lámpatestet. Hihetetlenül kreatív összeállításokat lehet elérni velük. Kétségtelenül az egyediségen van a hangsúly. Ha fiatalos, modern otthonra vágyunk, akkor mindenképpen szerezzünk be egy ilyet.

A minimál vagy skandináv típusú lámpa

A skandináv minimalizmus a 50-es években alakult ki az észak-európai országokban. Az irányzatot funkcionalizmusnak is nevezték, mert a kevesebb több elvére épülve az időtálló egyszerűségre törekedett. Sikere évek óta töretlen. A kifinomult, ízlelés otthon éke egy minimalista lámpa. Nincs szükség sokra. Ezek a lámpák akkor is magukra fogják vonni a figyelmet, ha mindössze egyetlen cső vagy gömb formájú burából állnak.

A rusztikus lámpák

A vintage stílus továbbra is hódít a lakberendezésben, és ebből a világítás sem maradhat ki. A vintage a 20-as évektől a 70-es évekig tartó korszak tárgyait, berendezéseit, lámpáit utánozza, vagy hasznosítja újra. Nem csak a leánylakások, de a vidéki stílus iránti rajongók igényeit is kielégíti. A rusztikus csillárok markáns barna, fekete, fehér és bronzszíneket használva érvényesülnek. Találkozhatunk azonban olyanokkal is, amelyek egyetlen izzóból állnak. A színes szilikon- vagy textilvezetékeken függő vintage izzók igazi retró hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek. Kedvünk szerint kombinálhatjuk őket rácsos lámpaburával. Számos lámpa webáruház akad, ahol komplett kollekciókat találunk.

A bohém lámpa

Legyen az kézzel készült kerámia, színes, vidám üvegbúra vagy, egzotikus lámpa, egészen biztos, hogy nagy sikere lesz otthon. Ha lehetőségünk van rá, akkor a nyaralás során szerezzük be. Mindenféle hűtőmágnes vagy képeslap helyett lepjük meg magunkat egy kézműves lámpával, ami utána a lakásunk gyöngyszeme lesz, aminek saját története van. Az eklektikus stílus eléréséhez kihagyhatatlan.

Az indusztriális lámpák

Rendkívül divatos, főleg nagy belmagasságú úgynevezett Loft lakásokba, ahol van tér és magasság az ipari kinézetű, sokszor aszimmetrikus lámpatestek. Nyers, ipari vonalvezetésükkel érdekes kontrasztot adnak egy kényelmesen berendezett lakásbelsőnek.

És végül a csillárok

Egy klasszikus csillár méltóságteljes dísze lesz egy jó ízléssel összeválogatott, klasszikus stílusú enteriőrnek, ahol a gazdag textíliák és a letisztult színárnyalatok uralkodnak. Érvényesüléséhez sok teret igényel maga körül, ezért tágas és kellően magas mennyezetű szobákba ajánljuk. A modern csillárok geometrikus alakúak, de nem kevésbé impozánsok, mint a klasszikus kristálycsillárok.