turisztikai hírek | wellness | úticélok | szálláshelyek A-Z | falusi turizmus | Széchenyi Pihenőkártya
Pihenő Kártya
SZÉP Kártya
A SZÉP Kártya igénylése díjtalan, a dolgozók ingyen kapják meg a
kártyájukat, ezért semmilyen díj nem számolható fel.
Széchenyi Kártya
Széchenyi Pihenő Kártya

Mint a legtöbb bankkártya esetén a SZÉP Kártyával is előfordulhat,
hogy aktiválni kell.

Széchényi Kártya
Széchényi Kártya
Több internetes honlapon is megtalálható az elfogadóhelyek listája.
Magánszálláshelyeken is fizethetünk vele
Pihenőkártya
Széchenyi Pihenőkártya
A SZÉP Kártya szálláshely alszámlájáról csak belföldi üdülési szolgáltatások fedezhetők, külföldi nyaralások (repülőjegyek) nem.
SZÉP kártya
SZÉP Kártya
A banki szolgáltatók internetes rendszerein keresztül lehet lekérdezni
a különböző alszámlákon lévő összegeket.
SZÉP Kártya
Széchenyi Kártya
Az adott évben történt feltöltéseket a következő év végéig lehet
elkölteni. Az idei feltöltések 2013. 12. 31-ig érvényesek.

Információk a Széchenyi Pihenőkártyáról (SZÉP Kártya)

A SZÉP Kártya tavaly júliusban indult útjára, első körben az Üdülési Csekk kiváltására vezették be. Ennek keretében évi 300 ezer forintot nyújthattak kedvezményes béren kívüli juttatás formájában dolgozóiknak a munkáltatók.

Idén januártól kibővült a SZÉP Kártyával igénybe vehető juttatások mértéke és köre: a szálláshely mellett további kettő, a vendéglátás, valamint a szabadidős programok, szolgáltatások igénybevételére felhasználható alszámlákra is lehet kedvezményesen cafetéria juttatásokat átutalni évi 450 ezer forint keretösszegig. Ebből szálláshely alszámlára az idei évben összesen 225 ezer forintot kaphatnak a munkavállalók béren kívüli juttatás formájában.

Ezt az összeget kétféle módon lehet felhasználni: egyrészt egyéni utazás esetén közvetlenül a szálláshely díjára lehet fordítani, másrészt előre összeállított belföldi utazási csomagokat is lehet belőle vásárolni. Fontos megkötés, hogy magyarországi utazási irodánál sem lehet a SZÉP Kártyáról külföldi utazásra költeni.

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások 3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. De vajon melyek a legfontosabb változások?

Élet az Üdülési Csekk után: amit a SZÉP Kártyáról tudni érdemes Az idei esztendő első napjától kezdve fontos változások történtek a magyar adórendszerben. Ezek közül a legtöbb embert a béren kívüli juttatásokhoz adott kedvezmények rendszerének (cafeteria) átalakítása
érinti. Az eddigi hideg- és meleg étkezési utalványok és a közismert üdülési csekk helyett egy teljesen új rendszer kezdte meg működését. A felmérések szerint a munkavállalók 90 százaléka kap béren kívüli juttatást, így nagyjából 3,5 millió embernek kell megbarátkoznia az új
rendszerrel.

SZÉP KÁRTYAMKB Széchenyi Pihenőkártya | Széchenyi Pihenő Kártya | OTP Széchenyi Pihenőkártya | SZÉP Kártya | Szép Kártya elfogadó helyek | Szép Kártya elfogadóhelyek


Néhány nap alatt több mint ezer elfogadóhely csatlakozott a SZÉP Kártya rendszeréhez

A legkönnyebben és legolcsóbban használható cafeteria kártyával minden meleg étkezést kínáló vendéglátóhelyen, de a fitnesz és wellness-termekben és egyes szépségszalonokban is lehet fizetni. A munkavállalóknak más dolguk sincs, mint kérni ezt a juttatást.

Olcsóbbá és hatékonyabbá válhat a cafeteria juttatások rendszere Magyarországon, ám az év eleji változás miatt mindenkinek érdemes átgondolnia, hogy mit válasszon. A korábban megszokott béren kívüli juttatások tovább élnek (az idén is lehet például bérlet-támogatást kérni a munkáltatótól), ám a legszélesebb körben alkalmazott cafeteria-elemek új formában, új feltételek mellett igényelhetők.

A megfelelő béren kívüli juttatások választásával a cégek több mint 30 ezer forintot is megtakaríthatnak havonta minden egyes munkavállalójuk bérköltségén - a dolgozó jövedelmétől, családi kedvezményre való jogosultságától függően 30-38 százalékkal kisebb adóterhet fizetnek a nettó juttatás után. A kedvezményes juttatás alkalmazásával évi maximum 500 ezer forintig 30,94 százalékos adó- és járulékterhet kell csak fizetni. Egyetlen dolgozó esetében havi 10 ezer forint juttatás kifizetése ilyen formában 13 940 forintba kerül, míg ha ugyanezt az összeget bérként szeretnék neki odaadni, akkor mindez 20-21 ezer forintba kerül a munkáltatónak - attól függően, hogy mekkora volt az eredeti kereset.

A korábbi élelmiszer-utalványokat az új rendszerben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott Erzsébet-utalvány váltja fel a kedvezményes adózású juttatások között. Az Erzsébet-utalvány idén meleg-étkezésre is fordítható. A forgalmazó február elsejére országos lefedettséget biztosító, több mint 20 ezer elfogadóhelyből álló hálózatot épít ki.

Az Erzsébet-utalvány mára a legnépszerűbb cafeteria juttatássá vált, a munkaadók döntő többsége adja ezt munkavállalóinak. Az utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az Erzsébet-program első lépéseként az MNÜA 2 milliárd forint értékben pályázatot hirdetett meg a szociálisan hátrányos helyzetűek részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítésére. Így a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a nagycsaládosok illetve a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók részesülhetnek támogatásban üdülési szolgáltatás formájában, amelyet állami tulajdonban lévő üdülőkben vehetnek
igénybe.

Az új rendszerben összességében növekszik az étkezésre kedvezménnyel adható támogatás összege, hiszen a munkáltató havi 30 ezer forintot adhat étkezésre a munkavállalónak, a korábbi évi 18 ezer forint helyett. Az összegből ötezer forintot jelent az Erzsébet-utalvány, további 12 500 forintot a munkahelyi meleg étkeztetés biztosítása (ami az üzemi konyhában étkezők, vagyis a kisebb jövedelmű rétegek számára jelent segítséget, hiszen így a teljes étkezési cafetériát ők is igénybe vehetik, még ezt korábban nem volt lehetséges). További havi 12 500 forint adható meleg étkezésre a SZÉP Kártyán a 30,94 százalékos adóteher megfizetésével.

A SZÉP Kártyával 2012-től a legkönnyebben és legolcsóbban használható ki a kedvezményes béren kívüli juttatási keret. A kártya teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti - és egyszerűbbé teszi - a korábban az egészségpénztáraknál elérhető rekreációs szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét, és nem utolsó sorban meleg étkezésre is használható. A korábban kiváltott, idén lejáró Üdülési Csekkek az év egészében
felhasználhatóak - függetlenül attól, hogy milyen lejárati hónap szerepel rajtuk.

A SZÉP Kártyán három alszámlát alakítottak ki - ezek a korábbi legismertebb cafeteria juttatások új formáját jelentik, amelyekre különböző mértékig lehet kedvezményesen utalni a juttatásokat.

Az étkezés alszámlára évente 150 ezer forintot (vagyis a havi 12.500 forintot) utalhatnak a munkáltatók kedvezményesen, ezt bármilyen meleg ételt forgalmazó vendéglátóhelyen, de az internetes házhozszállítás megrendelésekor is fel lehet használni. A szálláshely alszámla kizárólag a belföldi szállások díjainak kifizetésére használható, éves szinten 225 ezer forint kedvezményes kerettel.

A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel kedvezményesen, az összeget rendkívül széles körben lehet felhasználni, a színházjegyektől, kezdve a múzeumi, állatkerti belépőkön át az edző- és fitnesztermek, fürdők, lovardák és a hazai sípályák is az elfogadóhelyek között lehetnek. Mindezen kívül a hazai szálláshelyek igénybevételére mindhárom alszámlára érkezett összeg felhasználható, így azok is elmehetnek üdülni, akik a kisebb cafeteria keretükből inkább a meleg étkezési, vagy a rekreációs alszámla feltöltését választották - ha marad pénzük, bármely hazai szállásadónál felhasználhatják. Nem utolsó sorban így a turisztikai támogatási keret is összesen 450 ezer forintra emelkedik.

A munkavállalók így egyetlen kártyával egyszerűen ki tudják fizetni az étkezésüket, a nyaralásukat, de a színházjegyet, és a fitnesz-bérletet is. Az elektronikus kártya letiltható, az új kártyával a munkavállaló pedig ismét hozzáfér saját egyenlegéhez. A kártya a munkavállalók számára teljesen ingyenes (nincs számlavezetési, vagy egyéb díj).

A SZÉP Kártya használata jóval egyszerűbb az Üdülési Csekkénél. Senki sem tartja fel a sort a szálloda halljában, nem kell az utalványok számolgatásával és összeadásával bajlódnia, nem szükséges külön áfás számlát kérnie az elszámolás miatt - a kártyát csak leolvassák a POS-terminálon, és annyi a dolga, hogy aláírja a bizonylatot. Ott is egy-két perc alatt fizethet a kártyával, ahol nincs terminál.

A SZÉP Kártya a munkavállalók számára ingyenes, használatáért nem kérhetnek sehol felárat - sőt, még kedvezményt is kaphatnak, akik ezzel fizetnek.

Egyetlen vendéglőben, szállásadónál sem mondhatják, hogy az utalványból nem tudnak visszaadni, hiszen pontosan annyit kell levonni a kártyáról, amennyibe az igénybe vett szolgáltatás kerül. Megszűnik a kényszervásárlás, nem kell csak azért többet költeni, mert az utalványok között nem akad megfelelő címlet.

A kártya letiltható és megújítható, így akkor is felhasználható a juttatás, ha a kártya elveszett, vagy esetleg ellopták.

A SZÉP Kártya év közben bármikor igényelhető, arra év közben - a meghatározott keretek erejéig - bármikor feltölthető a munkáltató által meghatározott juttatás - így senki sem marad le a kedvezményekről.

A munkavállalóknak annyi a dolguk, hogy kérjék SZÉP Kártyájukat, hiszen azt a munkáltatók igényelhetik, jelenleg három pénzintézet, az K&H Bank, az MKB Bank valamint az OTP Bank erre szakosodott leányvállalatainál. Amennyiben még többet szeretne megtudni az új cafeteria juttatásokról keresse fel a www.ujcafeteria.hu weboldalt!


Az új kártyát csak az használhatja, aki legalább egy éjszakára megszáll

A kormány döntött a Széchenyi pihenőkártya (Szép) rendszerének megteremtéséről. Az üdülési csekket kiváltani hivatott kártya várhatóan olcsóbb lesz, mégsem örül maradéktalanul a turisztikai szolgáltatók nagy része. Az új kártyát ugyanis csak az használhatja, aki legalább egy éjszakára szállást is igénybe vesz, írja Az Utazó magazin.

Csak a szállodások öröme felhőtlen, a fürdősök, éttermesek és a többi szolgáltató az együttműködésben bízik - olvasható a turisztikai lap online kiadásában. A lap emlékeztet: a pihenőkártya megalkotásakor hivatalosan két cél vezérelte a kormányt. Egyrészt a beígért munkahelyteremtés megvalósítása, másrészt a lakosság egészségi állapotának javítása, de az is számított, hogy a korábban hasonló céllal létrejött üdülési csekk időközben jelentősen kiterjesztett
kedvezményrendszere már korántsem csak a belföldi turizmus fejlődését szolgálja.

A törvényalkotók fő érve az, hogy az új cafeteria csak úgy szolgálhatja a rekreációt, ha ahhoz valóban társul a pihenés. Ezt segíthető elő az, hogy a Szép attraktívabb kedvezményeket tartalmaz: miközben az Üdülési Csekk esetében a munkavállaló minden évben csak a minimálbérnek megfelelő összegű csekket kaphatott - igaz, ezt több családtag után is kérhette -, addig a Szép kedvezményes kerete várhatóan évi 300 ezer forint lesz.

A kártyát vonzóbbá teszi, hogy az utolsó adómentes évében, 2009-ben 50 milliárd forintnyi értékben eladott üdülési csekk 6 százalékával szemben csak 1,5 százalék lesz a jutaléka. Az illegális, másodpiaci forgalmát pedig ellehetetlenítik azzal, hogy nem papíralapú lesz, hanem elektronikus számla formájában jelenik meg, a kedvezményezettek gyakorlatilag egy kötött célú bankkártyát használnak majd.

Szakemberek szerint most az üdülési csekkel fizetők aránya főként a vidéki szálláshelyeken és éttermekben, valamint a fürdőkben még ma is átlagosan 60-80 százalék között mozog. Ezért korántsem mindegy, hogy a vendég egyenesen a fürdőbe, étterembe indulva veheti igénybe a kedvezményt, vagy ehhez szállodába, panzióba is mennie kell.

A Ramada Resort Aquaworld Budapest négycsillagos szállót és vízibirodalmat üzemeltető cég elnöke szerint a szálloda forgalmára jótékony hatást gyakorolhat a Szép, viszont a fürdőzőik egy része kiesik a kedvezményezettek közül, holott most minden ötödik vendégük ezzel fizet. Ezért is tartaná fontosnak, hogy a pihenőkártyával a fürdőszolgáltatások önállóan is igénybe vehetők legyenek, amit szerinte az is indokol, hogy a rendszeres úszás, szaunázás az egészség
megőrzésének egyik legfontosabb eszköze.

Nem csoda, hogy a szállodások elégedettek: a Magyar Szállodaszövetség elismeri, a magyar szálláshely-szolgáltatók régi óhaját valósítja meg a Széchenyi pihenőkártya. Más kérdés, hogy az idei évben a kései bevezetés miatt ez a kedvezmény még aligha fog általánossá válni. Ám megfelelő munkáltatói és munkavállalói információ esetén 2012-ben már nyilván fontos szerepet kap a cafeteria-elemek között.

Arról a szállodaszövetségnek sincs pontos információja, hogy meddig él egymás mellett a kétféle üdülési célú cafeteria. Erdei János felhívta a figyelmet: nagyon sok üdülési csekk van még forgalomban és nyilván ezeket folyamatosan elfogadják a még szolgáltatók. Még abban is reménykedhetünk, hogy egy ideig a belföldi turizmus serkentésének mindkét eleme élni fog, hiszen addig nem szabadna megszüntetni az üdülési csekkek kibocsátását, ameddig a Széchenyi pihenőkártya forgalma fel nem fut.

Forrás: index.huSzéchenyi Pihenő Kártya

SZÉP Kártya kontra üdülési csekk

Legalább hat hozzátartozó számára kellett Üdülési Csekket igényelni ahhoz tavaly, hogy ugyanakkora összeget lehessen kedvezményesen üdülésre fordítani, mint amennyit az idei évtől erre a célra el lehet költeni. Az Üdülési Csekket a múlt évben jogosultanként a havi 78 ezer forintos minimálbér erejéig lehetett béren kívüli juttatás formájában adni. A SZÉP Kártya abszolút előnye az Üdülési Csekkel szemben, hogy jóval alacsonyabbak a költségei mind a munkáltatók, mind az elfogadóhelyek számára. Míg az Üdülési Csekk megrendelése kapcsán akár nettó 7,5 százalékos kezelési költséget is felszámoltak a megrendelő munkáltatók felé, addig a SZÉP Kártya esetén semmiféle hasonló költség nem terheli majd a cégeket.

Az Üdülési Csekk esetén további költséget jelentett a munkáltatóhoz történő kiszállítás. A SZÉP Kártyánál ezzel a kiadással sem kell számolni, tekintettel arra, hogy a meglévő kártyákra már csak utalni kell a cafetéria választásoknak megfelelő összegeket. Várhatóan az elfogadóhelyek is jobban fogják kedvelni az új juttatási elemet, hiszen az Üdülési Csekknél akár 6 százalék plusz áfa is lehetett a jutalék, ezzel szemben a SZÉP Kártyás fizetésnél legfeljebb 1,5
százalék lehet a jutalék.

Figyelni kell azonban arra, hogy a SZÉP Kártyán felhalmozott pénzt a juttatást követő év végéig mindenképpen fel kell használni, a számlán maradó összeg elvész, ha azt a határidőig nem költi el a munkavállaló. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) döntésének megfelelően a 2012-ben érvényes Üdülési Csekket a lejárati dátumtól függetlenül legkésőbb december 31-ig lehet beváltani. Mindenképpen érdemes tehát élni a lehetőséggel és ezeket a csekkeket még az idén üdülésre, pihenésre fordítani.

Az elfogadóhelyek között egyelőre többségben vannak a szállodák, még kevés apartman és panzió csatlakozott önállóan a rendszerhez. Ugyanakkor például már a Falusi Turizmus Centrumhoz tartozó szálláshelyeken is elfogadják a SZÉP Kártyát. Bíztató, hogy az év harmadik hetére az SZÉP Kártya elfogadó helyek száma megközelítette a 7 ezret, hiszen a 90-es évek óta forgalomban lévő Üdülési Csekkel is mindössze 7700 beváltóhelyen fizethettek a juttatásban részesült munkavállalók.

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha csökkent volna az üdülésre fordítható összeg. Ez azonban nem így van. A kormányrendelet szerint ugyanis a vendéglátásra, valamint a szabadidős alszámlákra utalt pénzt is fel lehet használni szálláshely-szolgáltatásra. Tehát a teljes Szép Kártyára befizetett keret szálláshely igénybevételére, illetve helybeni fogyasztásra fordítható.

A SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára egy évben összesen 150 ezer forintot lehet béren kívüli juttatás keretében átutalni. Ebből az összegből az éttermi szolgáltatásokat, illetve házhoz rendelt ételeket, illetve egyéb vendéglátás szolgáltatásokat lehet kifizetni. Emellett azonban a munkavállaló ebből a keretből a szálláshely díját is kifizetheti, belföldi utazási csomagokat azonban nem lehet belőle vásárolni.

A rekreáció alszámlára egy évben 75 ezer forintot utalhatnak kedvezményesen a munkáltatók. Ebből a keretből számos szolgáltatást lehet igénybe venni. Ide tartoznak a rekreációt szolgáló egészségügyi szolgáltatások is. Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, január 1-től már nem lehet az egészségpénztári megtakarításokból kifizetni egyebek között a sporttevékenységhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat, így a pálya-, uszoda-, teremhasználatra, illetve foglalkozáson való részvételre jogosító bérletjegyeket. Ezekre a szolgáltatásokra az idei évtől a SZÉP Kártya nyújthat fedezetet.

A szabadidős, rekreációs szolgáltatások között szerepel a testedzési, valamint a közérzetet javító szolgáltatás is. Ezt a keretet emellett egyéb humán-egészségügyi ellátásra, állatkerti, vidámparki belépőjegyekre, koncertjegyekre, egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységekre, belvízi személyszállításra és idegenvezetésre is lehet fordítani. Emellett azonban úgy is dönthetnek a munkavállalók, hogy a 75 ezer forintos keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra használják fel.

Ha a munkavállaló előreláthatóan 450 ezer forintnál nagyobb összeget kíván belföldi üdülésre fordítani, akkor azt is megteheti, hogy két évnyi cafetéria-keretet összegyűjt a kártyáján. Az adott évben a SZÉP Kártyára juttatott összeget ugyanis csak a következő év december 31-ig kell felhasználni. Így 900 ezer forintra is növelhető az az összeg, amit akár teljes egészében üdülésre is fel lehet használni.


Széchenyi Pihenpkártya elfogadó szálláshelyek a SzálláPort fényképes ajánlóban:

Szállásadóink részletes bemutató adatlapján az elfogadó helyeknél szerepel az "SZÉP Kártya " címszó.


turisztikai hírek | wellness | úticélok | szálláshelyek A-Z | falusi turizmus
Nyugat-Dunántúl | Közép-Dunántúl | Dél-Dunántúl | Balaton és környéke | Dél-Alföld Budapest és környéke | Észak-Magyarország | Észak-Alföld
hotel | panzió | apartman | vendégház | falusi szálláshely | diákszállás | kemping
 
Széchenyi Pihenőkártya
Szép Kártya
Falusi turizmus
Falusi magánszálláshelyek, vendégházak a SzállásPort szállás kínálatában.
Falusi napraforgók
Balatonfüred
Balatonlelle
Széchenyi Pihenő Kártya
A SzállásPort szálláshelyei
válsztékából ajánljuk kiemelt szálláshelyek rovatunkat.
Palóc Vendégház
Cipó Fogadó
Lábdihegyi Nyaralóház
Badacsonyi szállás
Kemenes Ökopanzió

Szép Kártya csatlakozás

A belföldi üdüléseket kedvelők körében arathatja a legnagyobb sikert a Széchenyi Pihenőkártya. A munkavállalók akár úgy is dönthetnek, hogy a SZÉP Kártyára kedvezményesen utalható 450 ezer forintos éves keretet teljes egészében szálláshely-szolgáltatásra költik el. Erre a célra ugyanis mindhárom (szálláshely, vendéglátás, rekreáció) számlán felhalmozott összeget fel lehet használni.

Az OTP Széchenyi Pihenőkártya
a következő szolgáltatásokra használható fel:

Szálláshely alszámla: belföldi szálláshely-szolgáltatásra, belföldi
utazásszervezésre (belföldi előre összeállított utazási csomagok
értékesítése).

Vendéglátás alszámla: melegétkezésre (éttermi és mozgó vendéglátás) egyéb vendéglátásra (közétkeztetésre), belföldi szálláshely-szolgáltatás igénybevételére.

Szabadidő alszámla: humán- egészségügyi ellátásra, előadó- művészetre, múzeumi tevékenységre, növény-, állatkert és természetvédelmi terület látogatására, vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység
igénybevételére, máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős
tevékenység igénybevételére, fizikai közérzetet javító szolgáltatásra,
testedzési szolgáltatásra, egyéb sporttevékenységre (verseny- és
lovaglóistállók tevékenysége), belvízi személyszállításra, idegenvezetésre, belföldi szálláshely-szolgáltatásra.

A SZÉP kártyát több ezer helyen fogadják el, amelyek közül a
megszokott nagy számban található szálláshely és utazási iroda. A vendéglátó egységek és szabadidős szolgáltatók száma is szépen
emelkedik, kevesebb, mint egy hónap alatt 500 elfogadó csatlakozott a
rendszerhez.Vissza az oldal tetejére 
főoldal szálláskeresés fényképalbum ajánlatunk turisztikai hírek
Vissza az oldal tetejére

SzállásPort - fényképes szállásajánló © 2006-2014 - www.szallasport.hu - info@szallasport.hu
üzemeltető: Com Bt. | web design:
Factory
ajánlott böngésző: Mozilla Firefox
Google