Utazás a titokzatos Észak Koreába

Már turistaként is ellátogathatunk a világ talán legzártabb országába, Észak Koreába

Míg a déli oldalon a sorozatok, a bizonyos doramák, és a hibátlan kinézetű és presztizsű magukat idoloknak nevező fiatal éneklő-táncoló sztárok világáról hallhattunk, addig az északi oldal ennek a szöges ellentéte. A valaha egy országként működő Korea északi részében – azaz Észak Kora területén – nem a lovacskatánc és a Gangam Style uralja a mindennapokat. A zárt világba bejutni néhány éve, évtizede még sokkal nehezebb lett volna bejutni, most azonban már bizonyos keretek között megtehetjük ezt, mégpedig nem is hatalmas összegekért.

Miért jó úti cél Észak Korea?

Valahol a pszichológiában kereshetjük a választ. A félelem, a rémhírek vonzanak minket. Ezért szeretjük a hullámvasutakat, a szellemkastélyokat és a horrorfilmeket nézni. Szeretjük, ha valami egy kicsit rémítő. Nos, Észak Koreában nem kell szellemektől rettegnünk, ugyanakkor az ország elzártsága igazi titokzatossági kultusszá nőtte ki magát az évek során. És mi most ebbe a titokba, ebbe a rejtélybe sétálhatunk be csak úgy. Hiszen a tévében mindig csak az államfőt és hadgyakorlatokat látunk, de vajon milyen Észak Korában élni? Milyenek a mindennapok? A korlátolt internethasználat és a kommunikáció gyakorlatilag teljes hiánya miatt alig tudunk valamit az ottani emberekről néhány sikeres szabadulástörténetet leszámítva. Na de mindezt a saját szemünkkel megtapasztalni? Még az unikáinknak is erről fogunk mesélni, ha elég bátrak leszünk benevezni a túrára.

Egy nép megismerése – Észak Koreai mindennapok

Utazásunk során több városba is ellátogathatunk. Habár az ütemtervet követni kell a csapattal és nem mászkálhatunk szabadon akárhol, szabadidőben is lesz bőven részünk. Nézhetünk katonai előadást, megismerhetjük az ottani nép mindennapjait, élőben hallhatjuk a koreai nyelv szépségeit és a népzenét. A népi viselet, a hanbok önmagában is érdekes lehet számunkra, akik a sokszoknyás hagyományos öltözékhez vagyunk szokva, és a keleti táj szépségeit is megismerhetjük. Külön kiemelném, hogy a túra során a két Koreát elválasztó vonalhoz is szól egy utazás, ott pedig egy épületen belül szabadon járhatunk a két ország között. Hát nem izgalmas? Saját szemünkkel lehetünk tanúi annak a helynek, ahol a két államvezető alig egy-két éve kezet fogott egymással, félévszázadnyi szüneteltetett háborúzás után. Igazi történelmi helyszín ez, így valósulhatott meg az is, hogy a legutóbbi téli olimpián Észak Korea és Dél Korea már közös csapattal indulhatott.

Hogyan tekinthetjük meg Észak Korea titokzatos világát?

Az alábbi oldalon tudunk jelentkezni az utazásra. Itt részletes leírást találunk a programról, kiválaszthatuk azt is, melyik időpontban szeretnénk elmenni, hiszen a nemzeti ünnepek miatt még érdekesebb programokban lehet részünk. Találunk információkat még az árakról is, illetve más igazán különleges helyszínekről is ad információt számunkra, így érdemes mindenképpen ellátogatnunk erre a honlapra, hiszen ki tudja, melyik bizarr utazásötlet fogja megmozgatni a fantáziánkat? Íme: https://kulonlegesuticelok.com/utazas/eszak-korea.

A vonzó keleti népek és Észak Korea

Szinte minden ember álma eljutni egy távolkeleti ország titokzatos és egzotikus világába. A japán cseresznyefavirágzás és a Sakura ünnep talán a legnépszerűbb ezek közül. Az ottani Disney Land sem hagyható figyelmen kívül. Tájföld a különös szokásairól és a vízipiacáról híres. Dél-Korea a kozmetikumok fellegvára, a különleges ételek és a K-pop ipar hazája. A valaha közös ország másik fele most egy sokkal rejtélyesebb hely. Előbbi úticélok igazi idili képet festhetnek a szemeink elé, ahová szívesen mennénk a párunkkal, romantikus sétálások helyszínei lehetnek ezek az országok és rengeteg szelfie készülhet a közösségi oldalainkra. Azonban, ha valami igazán izgalmasra vágyunk, akkor nem csak ezeket a helyeket látogathatjuk meg. Baráti társaságok, igazi kalandvágyó párok vagy magányos hátizsákos utazók helye lehet ez az ország. Egy életre szóló utazásról beszélünk, egyikei lehetünk azon kevés embernek, aki bepillantást nyerhet Észak Korea elzárt világába. Mint a déli rész elszánt és kitartó rajongója, Észak Korea is igazán vonzó úti cél számomra. Vajon mennyire különbözik a két nyelv, milyen kiejtésbeli különbségeket fedeznék fel? A busani tájszólást már felismerem, vajon menne az Észak Koreai is? 2012-ben jött ki egy igazán érdekes fiktív történelmi sorozat, amelyben a déli részben királyság uralkodott, s ahol a hercegnek feleségül kellett vennie Észak Korea egyik vezetőjének a lányát, aki katona is volt. Érdekelne, mennyire volt fikció a sorozat az északi részre nézve, hiszen abban a herceg hosszas Észak Koreai út után lelte meg a kedvesét, és egyben bemutatta az országot is egy kicsit jobban. A rémhírekről nem is beszélve. Tényleg olyan rossz körülmények között élnek az Észak Koreaiak, mint azt állítják? Személy szerint rendkívül izgatja a fantáziámat a dolog. Remélem, az önökét is. Jó utazást kívánok mindenkinek, aki végül elmerészkedik erre a felejthetetlen nyaralásra.